toketos

Φυσιολογικός τοκετός: Η άγνοια προκαλεί τον φόβο!

Από: MAMA 'S TALK

Από την Άντρη Θρασυβούλου-Δημοσιογράφος
20 Μαΐου 2015

 

Ναι, η άγνοια προκαλεί φόβο. Το πιστεύω ακράδαντα. Όταν δεν γνωρίζεις τι θα περάσεις, όταν παρακολουθείς τις γυναίκες στον κινηματογράφο να ‘γεννούν’ με στριγκλιές και φωνές, όταν ακούς φράσεις όπως ‘κάμε κόρη μου καισαρική να μεν τζιλιοπονείς’, είναι πολύ εύκολο να νιώσεις ανασφάλεια για τον επικείμενο τοκετό σου και πιο δύσκολο να αφεθείς και να κατανοήσεις ότι η φύση έχει ΠΡΟΝΟΗΣΕΙ τόσο μαγικά και ανεξήγητα να γεννήσεις το μωρό σου με φυσιολογικό τοκετό.

 

Άκου και αυτό το εντυπωσιακό: Ο κόλπος της γυναίκας ανοίγει για να περάσει ένα πλάσμα τριών ή τεσσάρων κιλών! Τόσο απλά, τόσο…φυσικά…

Οκ, θα πονέσεις. Κανείς δεν είπε το αντίθετο. Θα νιώσεις όμως πόνο υποφερτό, που κρατά στην αρχή μόνο για μερικά λεπτά, έρχεται και φεύγει. Πόσο προνοητικό! Και δεν πονάνε όλες οι γυναίκες το ίδιο. Άλλες αντέχουν πολύ περισσότερο πόνο, άλλες όχι.

Τίποτα δεν είναι στατικό. Μόνο κάτι παραμένει όμως σταθερό: Η ‘ομορφιά’ του φυσιολογικού τοκετού.

‘Ομορφιά’, εννοώντας την απίστευτη ζωντάνια και δύναμη που νιώθεις όταν φέρνεις στον κόσμο το μωρό σου, μια ζωή που ξεπηδά κυριολεκτικά από μέσα σου, την γεννά το σώμα σου. Πώς είναι δυνατόν να θες να χάσεις αυτήν την ανεπανάληπτη εμπειρία; Όταν λοιπόν, η ζωή ξεπηδήσει από το σώμα σου, η ανακούφιση που θα νιώσεις και το συναίσθημα της απόλυτης ολοκλήρωσης δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Ούτε με την στιγμή που στην καισαρική τομή σε 20 λεπτά, ξεσπάς σε κλάματα από τα έντονα συναισθήματα συγκίνησης αφού ακούς το κλάμα του μωρού σου και στο φέρνουν στο στέρνο σου χωρίς να νιώσεις τον παραμικρό πόνο.

Έχοντας βιώσει μια καισαρική τομή και ένα φυσιολογικό τοκετό, σ’ αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει. Είναι η άποψη μου.

Δεν έχω τίποτα εναντίον της καισαρικής τομής. Διότι η καισαρική σώζει ζωές. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει. Όταν χρειάζεται, πρέπει να γίνεται. Τελεία και παύλα.  Το θέμα είναι ότι πλέον η καισαρική δεν γίνεται μόνο όταν χρειάζεται, γίνεται… συνήθεια σε αρκετούς γιατρούς και το κακό έχει παραγίνει. Είναι γνωστά τα ακραία και αδικαιολόγητα ποσοστά στην Κύπρο. Όχι, δεν είναι μόνο τα λεφτά το κίνητρο ορισμένων επιτήδειων. Είναι και η λιγότερη ώρα που διαρκεί η καισαρική σε σύγκριση με τον φυσιολογικό τοκετό. Μπορεί να πάρει και δυο μέρες στην γυναίκα να γεννήσει φυσικά, ειδικά εάν είναι πρωτότοκος, ενώ στην καισαρική τομή ξεμπερδεύουμε εύκολα, ένα μισάωρο και done, καθάρισε ο ‘καλός’ μας γιατρός! Ε, να μην περιμένουν και οι 15 πελάτισσες που έχει να εξετάσει στο ιατρείο του. Γιατί το άλλο το αστείο; Υπάρχουν γυναικολόγοι που δεν ξέρουν να γεννήσουν φυσιολογικά! Ναι, το ακούσαμε κι’ αυτό το παράλογο και ανήκουστο!

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κάποιοι γιατροί με την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά τους στερούν από γυναίκες που πραγματικά επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά, την μοναδική εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού. Έρχεται ο γιατρός και σου λέει: ‘Το παιδί είναι πολύ ψηλά, δεν θα κατεβεί, ας πάμε για καισαρική’ ή σε τρομοκρατεί με διάφορα ανυπόστατα σενάρια και εσύ μες την άγνοια σου και τον φόβο που σου προκαλεί, εμπιστεύεσαι τυφλά τον γιατρό σου, γιατί αυτός κανονικά ξέρει καλύτερα. Τρως λοιπόν ένα καλό νυστέρι. Μπορεί να το ζήτησες  ακόμα κι’ εσύ η ίδια. Ουσιαστικά, η άγνοια σου το ζήτησε. Που ‘γέννησε’ τον φόβο…

Αστείες δικαιολογίες που μπορεί να σου πει ένας γιατρός για να κάνεις καισαρική όταν πραγματικά δεν χρειάζεται:

‘Έχεις στενή λεκάνη’

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: ‘Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρίνουμε εκ των προτέρων πότε μια λεκάνη είναι υπερβολικά στενή, ακόμα και με αξονική τομογραφία.'(Πηγή: Δρ Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος, DRCOG BSCCP, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος/Η μάχη του τοκετού)

 

 ‘Το μωρό είναι μεγάλο’

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: φυσιολογικά γεννιώνται μωρά πάνω από 4 κιλά!

 

‘Δεν κατεβαίνει το μωρό’

Αν το περιμένεις γιατρέ, όπως ορίζει η φύση, θα κατεβεί!

 

Και η λίστα των δικαιολογιών μακραίνει…

 

Ίσως λοιπόν, αυτό που χρειάζεται για να μην πιανόμαστε κορόϊδα είναι να ενημερωθούμε σωστά, να μάθουμε τα στάδια του τοκετού, πότε θα πρέπει να γίνεται καισαρική τομή, διεκδικώντας τον τοκετό που επιθυμούμε, όπως τον επιθυμούμε, είτε με ιατρικές παρεμβάσεις ή απόλυτα φυσιολογικά.

Γιατί αξίζουμε να ζήσουμε αυτήν την ευλογημένη εμπειρία. Όταν η δική μας άγνοια μετατραπεί σε γνώση, ίσως κάτι ν’αλλάξει και στην συμπεριφορά της ιατρικής κοινότητας. Ίσως μειωθούν οι αχρείαστες καισαρικές τομές.. Ίσως να σταματήσουν κάποιοι να βλέπουν τις έγκυες ως ευρωπουλάκια και να τις δουν ως ανθρώπους που έχουν το δικαίωμα της επιλογής.

Η γνώση είναι δύναμη, σωστά;

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>