marmelada-mosfilo

Φτιάξτε την πιο τέλεια μαρμελάδα μόσφιλο!

Από: mama mou

Μόσφιλα! Είναι η εποχή τους! Γι’ αυτό, η αγαπημένη αναγνώστρια, Καίτη Λεμονιάτη που ευχαριστούμε ιδιαίτερα, μας αποκαλύπτει την συνταγή της για να φτιάξουμε την πιο τέλεια μαρμελάδα μόσφιλο! 

 marmelada mosfilo

Υλικά

1 κιλό ώριμα μόσφιλα

2 ½ λίτρα νερό

Χυμό από ½ λεμόνι

1 κλωναράκι γκιούλη ή αρμπαρόριζα

Ζάχαρη(η ποσότητα εξαρτάται από το ζουμί-χυμό που βγάζουν τα μόφιλα, π.χ αν έχουμε 2 ποτήρια ζουμί, βάζουμε 2 ποτήρια ζάχαρη)

IMG_5953

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μόσφιλα και βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια, βάζουμε τα μόσφιλα στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση,τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά. Για την ποσότητα που σας δίνω, χρειάζεται περίπου μία ώρα. Εξαρτάται φυσικά από το πόσο ώριμα είναι τα μόσφιλα.

Τα δοκιμάζουμε για να δούμε εάν έχουν μαλακώσει καλά. Μετά σουρώνουμε τα μόσφιλα σε πολύ λεπτή σίτα ή αν έχουμε κουρούκλα, (λεπτό ύφασμα όπως την γάζα). Μαζεύουμε τον χυμό, τον μετράμε και όσα φλυντζάνια είναι, βάζουμε και την ανάλογη ζάχαρη. Π.χ για  δύο ποτήρια χυμό, βάζουμε δύο ποτήρια ζάχαρη.

Τα βάζουμε ξανά σε δυνατή φωτιά, το ξαφρίζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά. Ελέγχουμε το δέσιμο του ζελέ με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τέλος το γκιούλη και τον χυμό λεμονιού.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε τα βάζα μας.

 

Tip: Όσο πιο λίγη ποσότητα, τόσο πιο ξανθό γίνεται το ζελέ.

Αν δεν έχετε πείρα με τα γλυκά και τις μαρμελάδες, για το δέσιμο του σιροπιού δοκιμάστε σιγά σιγά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>