Ιωάννα-Στυλιανού

Ιωάννα Στυλιανού: Μας ταξιδεύει στη ‘Χώρα του Γιατί’

Από: mama mou

Τα παιδιά που παρακολουθούν την παιδική εκπομπή του ΡΙΚ2, ‘ Στη Χώρα του Γιατί’, σίγουρα την γνωρίζουν. Έφτασε η στιγμή να μας συστηθεί και εκτός τηλεοπτικής οθόνης! Με σπουδές στη θεατρολογία, τον κινηματογράφο και την υποκριτική, η Ιωάννα Στυλιανού έχει ανακαλύψει μια ακόμα μεγάλη αγάπη: τα παιδιά!

Συνέντευξη στην Άντρη Θρασυβούλου

 

Συμμετέχεις στην παιδική εκπομπή του ΡΙΚ, ‘Χώρα του Γιατί’.  Πες μας λίγα λόγια για το ρόλο σου.

Στην παιδική εκπομπή του ΡΙΚ2, ‘Στη Χώρα του Γιατί’ παίζω την Ιωάννα και δίνω τη φωνή μου στη μικρή μας γατούλα την Ανθούλα, η οποία είναι κούκλα κουκλοθεάτρου. Η Ιωάννα είναι ένα καλόκαρδο, έξυπνο και ώριμο κορίτσι, που μαζί με τον Πέτρο και όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες, είναι πάντα έτοιμη να δώσει στα παιδιά που παρακολουθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τους απασχολούν. Η Ανθούλα είναι μια μικρή γατούλα που ήρθε από τη Γαλλία και η οποία κερδίζει τη συμπάθεια όλων, και ειδικά του Άνθρακα,  με τα καμώματα και την τσαχπινιά της.

Ιωάννα Στυλιανού

 

Τι είναι αυτό που κερδίζουν τα παιδιά όταν παρακολουθούν την εκπομπή;

Παρακολουθώντας την εκπομπή τα παιδιά παίρνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, για αυτό άλλωστε ονομάζεται ‘Στη Χώρα του Γιατί’. Το ‘Γιατί;’ είναι μια καθημερινή ερώτηση των μικρών παιδιών.  Στην εκπομπή θίγονται θέματα όπως ο ρατσισμός και η πολυπολιτισμικότητα, η φιλοζωία, η προστασία του περιβάλλοντος, η αξία της φιλίας και της οικογένειας, ο εγωισμός και διάφορα άλλα, μέσα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν και να ευαισθητοποιηθούν.

 

Πόσο σημαντικό είναι το θεατρικό παιχνίδι για τη ψυχοσύνθεση των παιδιών;

Το θεατρικό παιχνίδι είναι διάφορα παιχνίδια, ασκήσεις και δραστηριότητες που έχουν σχέση με το θέατρο και γίνονται για να μάθουν τα παιδιά να εκφράζονται με διάφορα μέσα όπως το λόγο ή/και το σώμα. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι μια σημαντική μορφή διαπαιδαγώγησης, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Το θεατρικό παιχνίδι αποσκοπεί στην απελευθέρωση, ενεργοποίηση και κοινωνικοποίηση του ατόμου, στη γνωριμία με τους άλλους, στη ψυχοκινητική και εκφραστική του ανάπτυξη, στη γνωριμία με το χώρο μέσα από τον οποίο δημιουργεί, στη γνωριμία με τις τέχνες γενικότερα, καθώς και στην ανάπτυξη της ομαδικότητας, της αλληλοβοήθειας και του σεβασμού προς τον εαυτό του και τους άλλους. Χωρίς τη διαπαιδαγώγηση, τις αξίες και τις γνώσεις που προσφέρει το θεατρικό παιχνίδι είναι δύσκολο να ανεβεί οποιαδήποτε θεατρική παράσταση ή και να υπάρξει το θέατρο γενικότερα.

 

Arabian Night 2

 

Σου έχει τύχει να σε αναγνωρίσουν παιδιά στον δρόμο ως η Ιωάννα που συμμετέχει στη ‘Χώρα του Γιατί’; Αν ναι, τι είναι αυτό που σου λένε;

Ναι, μου έχει τύχει να με αναγνωρίσουν παιδιά και είναι πάντα πάρα πολύ γλυκά. Θυμάμαι συγκεκριμένα ένα κοριτσάκι  που άρχισε να φωνάζει δυνατά της μητέρας της μέσα στο κόσμο, για να γυρίσει να με δει και εκείνη!

 

Ο Εγωιστής Γίγαντας - 'Μελίσσι'

 

Έχεις σπουδάσει θεατρολογία σωστά; Σύστησε μας την Ιωάννα!

Έχω σπουδάσει Θέατρο και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στην Αγγλία, και έχω κάνει το Μεταπτυχιακό μου στο Ευρωπαικό Θέατρο. Οι σπουδές μου ήταν ένας συδυασμός θεατρολογίας, υποκριτικής και κινηματογράφου. Σκοπός μου όταν τελείωσα τις σπουδές μου ήταν να εργαστώ μόνο ως ηθοποιός αλλά στην πορεία ανακάλυψα μια άλλη μεγάλη μου αγάπη: το να δουλεύω με μικρά παιδιά. Η δουλειά που με σημάδεψε ήταν όταν εργαζόμουν στο Πολυδύναμο Κέντρο Αγ. Ιωάννη του Ελεήμωνα. Εκεί δίδασκα θέατρο και γενικά απασχολούσα και πρόσεχα άπορα παιδάκια, παιδιά με διάφορα μαθησιακά προβλήματα και παιδιά με δυσκολίες ένταξης στην κοινωνία. Πήγαινα σπίτι και σκεφτόμουν καθημερινά πως τα πράγματα που προσέφερα ήταν μηδαμινά σε σύγκριση με εκείνα που κέρδιζα.

 

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Στην κατάσταση αυτή που μας οδήγησαν, το μέλλον είναι αβέβαιο. Σίγουρα όμως θα αντιμετωπιστεί με αισιοδοξία και πολλή όρεξη!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>