BBDYoFH

Μερικά από τα πιο παράξενα σωματικά φαινόμενα!

Από: mama mou

Το σώμα μας είναι η απόδειξη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Πολλές από τις σωματικές μας αντιδράσεις έχουν τις ρίζες τους στο πολύ μακρινό παρελθόν αλλά και άλλες όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το τρίξιμο των δοντιών και άλλα παράξενα σωματικά φαινόμενα που δεν γνωρίζαμε σε τι οφείλονται. 

 

ΡΙΓΟΣ

Λίγο πριν αισθανθούμε ότι κρυώνουμε, το σώμα μας στέλνει ένα σήμα και αισθανόμαστε να μας διαπερνά μια ανατριχίλα. Το ρίγος αυτό είναι στην πραγματικότητα μια σειρά από μικρά νευρολογικά σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο στην σπονδυλική στήλη, ‘ζητώντας’ από τους μυες να εντείνουν τις κινήσεις σύσπασης και χαλάρωσης. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.

ΕΝΩ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ

Μπορεί να μην το έχετε προσέξει ποτέ αλλά ο οποιοσδήποτε σας παρακολουθεί ενώ κοιμάστε θα παρατηρήσει ότι τα μάτια σας κινούνται πολύ γρήγορα πίσω από τα κλειστά σας βλέφαρα. Πολλοί μελετητές αποδίδουν το συγκεκριμένο φαινόμενο στην έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα η οποία έχει σαν στόχο να οργανώσει τη δραστηριότητα των νεύρων για την επεξεργασία των νέων οπτικών πληροφοριών. 

ΠΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Δεν είναι ο πόνος που είναι περίεργος αλλά η αιτία που τον πυροδοτεί. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να προβλέψουν ότι θα πονέσουν παρακολουθώντας απλώς το δελτίο καιρού ανεξάρτητα από το εάν ο πόνος οφείλεται σε αρθριτικά ή σε παλιό τραύμα. Η υγρασία ή πτώση της βαρομετρικής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις.

Ο ΙΔΡΩΤΑΣ

Για να μπορέσει το σώμα μας να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία, παράγει ιδρώτα ο οποίος δροσίζει το σώμα μας όταν οι θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει ή όταν κάνουμε κάποια μορφή άσκησης.

ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΑΣ ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν μένουμε στο νερό για πολύ ώρα τα δάχτυλά μας αλλάζουν υφή και ζαρώνουν. Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή μπαίνει νερό στο δέρμα μας, το οποίο όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αντίδραση του νευρικού συστήματος που κάνει τα αγγεία μας να συστέλλονται κάτω από το νερό. Το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι άνθρωποι κυνηγούσαν και προσπαθούσαν να πιάσουν την τροφή τους μέσα στο νερό. Με αυτό τον τρόπο τα χέρια δεν γλυστρούν τόσο πολύ και είναι ευκολότερο να πιάσει ο κυνηγός τη λεία του.

ΤΡΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Επιστημονικά αποκαλείται βρουξισμός και το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το τρίξιμο των δοντιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο στρες ή στην διάταξη των σιαγόνων και μπορεί να είναι πολύ επίπονο.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Ο λόγος που ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τα παιδιά είναι ότι επιτρέπει στα οστά και στους μυς να αναπτυχθούν καθώς οι αυξητικές ορμόνες παράγονται τη νύχτα.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΕΣ

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας κρυώνει και προσπαθεί να ζεσταθεί με τις τρίχες μας. Οι τρίχες σηκώνονται με τη βοήθεια μικρών μυών (μυς ανασήκωσης) για να παγιδεύσουν ένα στρώμα αέρα κοντά στο δέρμα. Ο αέρας αυτός λειτουργεί ως μονωτής, βοηθώντας στη διατήρηση της θερμότητας στο σώμα. Πρόκειται για ακούσια αντίδραση που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν όταν οι άνθρωποι είχαν πολύ περισσότερες τρίχες.

 Πηγή: msn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>