λοχεια

Όχι, η λοχεία δε διαρκεί μόνο 40 μέρες, όπως αρκετός κόσμος πιστεύει!

Από: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΙΠΑΥΛΙΤΗΣ

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης/ Πιστοποιημένος Prenatal & Postnatal Trainer Ιδιοκτήτης MamaLab Fitness
13 Μαΐου 2017

Ψυχραιμία μέλλουσες και νέες μαμάδες, μην πανικοβάλεστε! Εν μέρη, αυτή η άποψη έχει μια δόση αλήθειας. Συγκεκριμένα κατά το 1/3. Η λοχεία στην πραγματικότητα διαρκεί μέχρι και ένα χρόνο και χωρίζεται σε 3 μέρη, την άμεση, την εγγύς και την απώτερη λοχεία.

 

Γράφει ο Δημήτρης Αϊπαυλίτης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης/ Πιστοποιημένος Prenatal & Postnatal Trainer

Ιδιοκτήτης MamaLab Fitness

 

Η άμεση λοχεία αφορά το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τον τοκετό όπου μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές και έντονες επιπλοκές από την αναισθησία ή/και τον τοκετό. Η εγγύς λοχεία είναι η γνωστή σε όλους μας «λοχεία» που διαρκεί μέχρι και 6 εβδομάδες ( περίπου 40 μέρες) σε μη θηλάζουσες μητέρες. Σε αυτό το διάστημα γίνεται η επαναφορά των γεννητικών οργάνων της μητέρας και η επανεμφάνιση της έμμηνης ρήσης. Τέλος, η απώτερη λοχεία, που πολλοί αγνοούν, διαρκεί μέχρι και ένα έτος. Είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα για να επαναφέρει όλα τα συστήματά του στην προ κυήσεως κατάσταση.

λο

 Αυτή είναι η απάντηση σε όλες τις νέες μητέρες που, φυσιολογικά, προβληματίζονται όταν ακούν άσκηση στη λοχεία. Η πρώτη σκέψη που τους έρχεται είναι: «Σιγά μην έχω χρόνο, διάθεση και δύναμη να γυμναστώ στη λοχεία!»  Συνήθως η άσκηση ξεκινά όταν τελειώνει η εγγύς λοχεία, εκεί που ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως τελειώνει η λοχεία. Αυτή είναι όμως η στιγμή που η κατάλληλη άσκηση μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα. Αν μπορεί μια γυναίκα να γυμναστεί κατά την εγγύς λοχεία; Υπό προϋποθέσεις, φυσικά και μπορεί. Θέλετε την προσωπική μου άποψη; Δεν επείγει. Είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για να κτιστεί ο δεσμός μεταξύ της μαμάς και του μωρού της, το μωρό σας έχει απίστευτη ανάγκη και όντως οι νέες συνθήκες στο σπίτι είναι «βουνό» για τη μητέρα για να βρεί χρόνο και για άσκηση. Σίγουρα θα βοηθούσε ψυχολογικά τη μητέρα να αφιερώσει χρόνο για τον εαυτό της, αλλά έχουμε χρόνο κατά την απώτερη λοχεία να τα δουλέψουμε όλα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: MamaLab Fitness: Ασκηθείτε στην εγκυμοσύνη και στη λοχεία με ασφάλεια

Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη λοχεία;

Τεράστιο κεφάλαιο, αλλά περιληπτικά το σώμα της γυναίκας «τρέχει» να επαναφέρει τα ακόλουθα:

  • Επαναφορά φυσιολογικού μεγέθους της μήτρας.
  • Αποκατάσταση του καταπονημένου μυοσκελετικού συστήματος (επούλωση τραυματισμένου πυελικού εδάφους, επαναφορά κοιλιακών μυών, επαναφορά φυσιολογικών παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης κλπ)
  • Μετά τον έβδομο μήνα ξεκινά η ανάκτηση της μειωμένης δύναμης των κάτω άκρων και της πλάτης που μειώθηκε δραματικά τις πρώτες 6 εβδομάδες.
  • Επαναφορά ουροποιητικού συστήματος (ουροδόχου κύστης).
  • Η καρδία αποκτά σιγά σιγά το φυσιολογικό της μέγεθος (διαρκεί μέχρι και ένα έτος), ο όγκος αίματος μειώνεται στα φυσιολογικά και αποκαθίσταται η κυκλοφορία στα κάτω άκρα με αποτέλεσμα, αναλόγως της παραμόρφωσης, να εξαφανίζονται οι κιρσοί.
  • Αποκατάσταση πιθανής απώλειας οστικής πυκνότητας λόγω ορμονικών προσαρμογών κατά τη γαλουχία.
  • Οι τιμές των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της HDL ξεκινούν να επανέρχονται στα φυσιολογικά από τους 2 μήνες μετά τον τοκετό μέχρι και τα 2 έτη!
  • Επαναφορά ενδοκρινικού συστήματος.
  • Και φυσικά, επαναφορά του φυσιολογικού βάρους της γυναίκας.

Όπως είναι εμφανές, η κατάλληλη άσκηση όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει, αλλά τολμώ να πώ ότι επιβάλλεται κατά τη λοχεία. Υπάρχουν αρκετές επιστημονικά αξιόπιστες έρευνες από τους Α.Ζουρλαδάνη, Lovelady, Lonnerdahl & Dewey κ.α. που υποστηρίζουν και αποδεικνύουν τα οφέλη της άσκησης κατά τη λοχεία. Βοηθήστε το σώμα σας να επανέλθει σωστά και φυσικά με ασφάλεια.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>