πτ

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: πολλές γυναίκες το αντιμετωπίζουν, λίγες το συζητούν, εύκολα το προλαβαίνουμε και το διορθώνουμε

Από: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΙΠΑΥΛΙΤΗΣ

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης/ Πιστοποιημένος Prenatal & Postnatal Trainer Ιδιοκτήτης MamaLab Fitness
30 Μαΐου 2017

Είτε είστε μέλλουσα μητέρα, είτε γεννήσατε πρόσφατα ή εδώ και καιρό, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι είναι η πρόπτωση των πυελικών οργάνων. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «σιωπηλό ζήτημα» που αφορά πολλές γυναίκες, στις πλείστες όμως μπορεί είτε να προληφθεί είτε να αντιμετωπιστεί μέσω της άσκησης.

Πρόπτωση των πυελικών οργάνων (μήτρα, ουροδόχος κύστη ή μέρος των εντέρων) είναι η προς τα κάτω μετατόπισή τους που οφείλεται σε ανεπάρκεια των στηρικτικών δομών του πυελικού εδάφους και μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα είδος κήλης.

Η ακράτεια και η πρόπτωση των πυελικών οργάνων δεν έρχονται πάντα χέρι-χέρι. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισής τους είναι ο ίδιος κατά τη λοχεία ή ακόμα και σε μεγαλύτερο διάστημα μετά τον τοκετό. Αρκεί απλά η παραδοχή, η αποδοχή και η θέληση από τη γυναίκα να το αντιμετωπίσει.

Είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο που ενδυναμώνουμε τον κορμό μας και να σταματήσουμε αυτή την εμμονή με τους κοιλιακούς «κουτάκια». Δε λέω, ωραίο εμφανισιακά αλλά μήπως η ουσία είναι πιο βαθιά; Συγκεκριμένα, στους εν τω βάθει μυς του κορμού; Πρέπει πλέον να συζητάμε για:

  • Πυελικό έδαφος
  • Ακράτεια
  • Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Έχω ακούσει γυναίκες να συζητούν και να λένε πως: «Μια μικρή ακράτεια ούρων, είναι φυσικό επόμενο της ζωής μετά τον τοκετό». Όχι, δεν είναι καθόλου φυσιολογικό και είναι κρίμα να επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας ένα θέμα που μπορούμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε. Το σώμα μας πρέπει να το σεβόμαστε, να το αγαπάμε και να το «ακούμε». Όταν κάτι δεν πάει καλά, το σώμα μας θα βρεί τρόπο να μας το πει. Το θέμα είναι αν εμείς έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και ενημέρωση για να το «ακούσουμε». Δυστυχώς τις περισσότερες γυναίκες δεν τις έχουν ενημερώσει σωστά, γι’αυτό και το αποκαλούμε «σιωπηλό ζήτημα». Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δε γνωρίζουν και όχι ότι δε θέλουν να κάνουν κάτι.

            Είναι πραγματικά τραγικό να ακούς από γυναίκες ( πόσο μάλλον νεαρές), να σου λένε πως η μόνη λύση που τους έδωσαν είναι η εγχείρηση, για προβλήματα όπως:

  • Η ακράτεια
  • Η διάταση του ορθού κοιλιακού (diastasis recti)
  • Η πρόπτωση πυελικών οργάνων

Με ένα σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης του κορμού μπορούμε να δούμε τρομερή βελτίωση μέχρι και πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος. Η μόνη περίπτωση που η εγχείρηση είναι η μοναδική λύση είναι σε μια πλήρη πρόπτωση, όπου τα όργανα κυριολεκτικά «πέφτουν» προς τα κάτω.

Αν δεν είστε σίγουροι αν μια άσκηση/κίνηση είναι κατάλληλη για εσάς, κάντε αυτές τις δύο ερωτήσεις:

  1. Νιώθετε πόνο ή πίεση προς τα κάτω στο πυελικό έδαφος;
  2. Αντιμετωπίζετε καθόλου ακράτεια με αυτή την άσκηση/κίνηση;

Αν σε οποιαδήποτε ερώτηση η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε και να διαμορφώσετε αυτή την άσκηση/κίνηση.

            Επομένως, μη διστάζετε να συζητάτε αυτό το θέμα. Είναι το πρώτο βήμα, για να το αντιμετωπίσουμε!

Δημήτρης Αϊπαυλίτης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης/ Πιστοποιημένος Prenatal & Postnatal Trainer

Ιδιοκτήτης MamaLab Fitness

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Miltonos 117

Limassol, Cyprus

99 761633

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>