ΕΧΟΔΟΣ

Η πρώτη έξοδος του νεογέννητου: Πριν ή μετά τις 40 ημέρες;

Από: mama mou

Έφτασε η στιγμή για πρώτη φορά μετά τον τοκετό και την επιστροφή σας από το μαιευτήριο να βγάλετε βόλτα το μωράκι σας. Μετά ή πριν τις 40 ημέρες που προνοεί η παράδοση, πού και πώς;

 Οι πρώτες μέρες με το μωρό σας είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Προσπαθείτε να προσαρμοστείτε και να ανταποκριθείτε στην φροντίδα του μικρού σας θησαυρού όσο καλύτερα γίνεται. Ειδικά εάν το νεογέννητο κλαίει ασταμάτητα ή θηλάζετε πολύ συχνά χρειάζεστε λίγο χρόνο για να ξεφύγετε από την κλεισούρα του σπιτιού και να ανασάνετε καθαρό αέρα. Πολλές μαμάδες νιώθουν πολύ έντονα αυτήν την ανάγκη από τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Αγνοούν τις ‘’παλιές’’ που τους λένε ότι το μωρό πρέπει να μείνει περιορισμένο σε τέσσερις τοίχους για 40 ημέρες και κάνουν την πρώτη έξοδο με το μωρό πιο πριν. Βέβαια βασική προϋπόθεση είναι η καλή υγεία του μωρού και ο καλός καιρός ανάλογα με την εποχή της γέννησης.

Η παράδοση που θέλει τη λεχώνα και το μωρό να μένουν στο σπίτι επί 40 ημέρες επικράτησε εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων και της συχνότητας των λοιμώξεων και των θανάτων των νεογνών στα παλαιά χρόνια. Πλέον, με την εξέλιξη της επιστήμης τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι ίδιοι πλέον οι παιδίατροι συμβουλεύουν να βγάλεις το νεογέννητο όσο πιο γρήγορα μπορείς από το σπίτι για να αναπνεύσει καθαρό αέρα υπό την προϋπόθεση βέβαια ο καιρός να είναι καλός.

Εκτός αυτού, βοηθά και την ψυχολογική ανάταση της λεχώνας που βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη καμπή της ζωής της. Τα baby blues, όπως ονομάζονται, η μελαγχολία δηλαδή που μας πιάνει μετά τον τοκετό είναι αδιαμφισβήτητη και η αλλαγή περιβάλλοντος συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης μας.

Ακόμα και η πιο σύντομη σε διάρκεια έξοδος είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την φροντίδα του μωρού.

Στην περίπτωση μου όταν βγήκα από το μαιευτήριο με το μωρό και πήγαμε κατευθείαν στον παιδίατρο για την καθιερωμένη εξέταση του βρέφους, ο γιατρός μου είπε: ΄΄Τι κάθεσαι; Πάρε το παιδί βόλτα!΄΄  Φυσικά, ήταν Σεπτέμβριος και είχε τέλειο καιρό. Όταν γίναμε 14 ημερών κάναμε την πρώτη μας έξοδο στον μόλο της Λεμεσού!

 

Φροντίστε να είστε εφοδιασμένες με τα απαραίτητα για την πρώτη έξοδο του μωρού από το σπίτι.  Τι να προσέξετε:

  • Προσπαθήστε να βγείτε έξω αφού έχετε ταϊσει και αλλάξει το μωρό, εφόσον αυτό είναι εφικτό για να παραμείνει ήσυχο και να απολαύσετε τη βόλτα σας
  • Πάρτε μαζί σας όσα χρειάζεστε για να αλλάξετε το μωρό σας(πάνες, μωρομάντηλαα, αντισηπτικό), ένα επιπλέον σετ ρούχων και μπιμπερό(εάν χρησιμοποιείτε)
  • Εάν ο ήλιος είναι αρκετά έντονος πάρτε μαζί σας μια ομπρέλα για το καροτσάκι(υπάρχουν ειδικές ομπρέλες που εφαρμόζουν σε παιδικά καρότσια)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>