zouzounoglentia

Τα Ζουζουνογλέντια μας διαφωτίζουν για τη σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών!

Από: mama mou

Γιατί το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας; Τα Ζουζουνογλέντια, η δημιουργική ομάδα που αποτελείται από έμπειρες παιδαγωγούς, τη Χαρά Ρωσσίδου και την Έμιλυ Αντρέου αναλαμβάνοντας τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία σε παιδικά πάρτι με διάφορους τρόπους, μας διαφωτίζουν!

10366046_460791947391840_491945775731834928_n

 

Ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού για την ανάπτυξη των παιδιών;

Το παιχνίδι είναι συνώνυμο με τη χαρά και τη ξεγνοιασιά, είναι όμως και ένας υπέροχος τρόπος για να μάθει το παιδί μας κάποια βασικά πράγματα.

Με την επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών το παιδί μπορεί να έχει σπουδαία οφέλη για τη σκέψη, το χαρακτήρα και τον ψυχισμό του. Υπάρχουν παιχνίδια που ζητούν από το παιδί να σκέπτεται συνεχώς, να προβληματίζεται, να πρέπει να δώσει λύσεις, να είναι συγκεντρωμένο και να πρέπει να δράσει γρήγορα.

Μέσα απο το παιχνίδι μπορούμε να ανακαλυψουμε και να αναδείξουμε κρύφα ταλέντα που μπορεί να έχει το παιδί όπως στην ζωγραφική, χορό, υποριτική,αθλητισμό κ.α, αφού διεγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του.

Το παιχνίδι μαθαίνει επίσης τη διαχείριση της ήττας, της αποτυχίας και της απογοήτευσης που μπορεί να τα συνοδεύει και ζητάει από το παιδί να προσπαθήσει περισσότερο.

Αναπτύσσεται η συνεργασία στα πλαίσια της ομάδας  όπως και το να μοιράζεται κανείς τις ευθύνες, να αφήνει χώρο στο συμπαίκτη του και όλοι μαζί να υπακούν στους κανόνες του παιχνιδιού.

gh

Το παιχνίδι χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού;

Ναι το παιχνίδι σίγουρα χωρίζεται σε κατηγορίες και ειδικότερα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Δεν μπορεί ενα παιδί σε βρεφική ηλικία να απασχολείται με τα ίδια παιχνίδια που θα αποσχοληθεί ενα παιδί ηλικίας 4 ετών.

Η ένδειξη της ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλο το παιχνίδι στη συσκευασία του είναι πολύ σημαντική, καθώς αντανακλά το πόσο ασφαλές είναι τελικά, με βάση τέσσερις παραμέτρους:

* Το βαθμό ασφαλείας του παιχνιδιού και τους πιθανούς κινδύνους πνιγμού.

* Την ικανότητα του παιδιού να παίξει με το παιχνίδι.

* Την ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού.

* Τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης του παιδιού.

Οι ενδείξεις αυτές βασίζονται στα γενικά αναπτυξιακά στάδια κάθε ηλικίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί διαφέρει από τα άλλα και αυτό που είναι καλό για ένα παιδί μπορεί να μην είναι κατάλληλο για τις ικανότητες και τις ανάγκες ενός άλλου. Καλό είναι να αγοράζετε παιχνίδια που ταιριάζουν στις ικανότητες του παιδιού σας, καθώς, αν του πάρετε ένα παιχνίδι που είναι πολύ περίπλοκο ή πολύ απλό, αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο της κακής χρήσης του, που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

 

Ποιο είναι πιο σημαντικό: το ατομικό ή το ομαδικό παιχνίδι;

Και το ατομικό αλλά και το ομαδικό παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικά για ένα παιδί. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα της έμφυτης τάσης του παιδιού και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του, αφού το καθένα έχει τα δικά του οφέλη. Μέσα από το ατομικό παιχνίδι το παιδί αναγνωρίζει την ύπαρξη και την προσωπική του αξία. Αποκτά υπομονή, εφευρετικότητα και δημιουργικότητα. Το ομαδικό παιχνίδι, με τη σειρά του, προσφέρει στο παιδί ψυχική επαφή. Κινητοποιεί όλες τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις, αναπτύσσει το θάρρος του, τη συντροφικότητά του και κερδίζει φίλους.

 

Υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν μπορούν να παίξουν μόνα τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πολλά παιδιά προτιμούν να παίζουν με τους γονείς τους και όχι μόνα τους, είναι όμως πολύ σημαντικό για το παιδί να έχει τον προσωπικό του χρόνο. Όταν παίζει μόνο του, μπορεί να εξασκήσει τις καινούργιες δεξιότητες που έχει κατακτήσει, αλλά και να νιώσει ελεύθερο, αφού μπορεί να αναπαράγει τις καθημερινές του εμπειρίες όπως εκείνο θέλει, χωρίς να το παρατηρεί κανείς. Υπάρχουν όμως κάποια παιδιά που αρνούνται να παίξουν μόνα τους. Ένας από τους λόγους που τα παιδιά ζητούν έντονα την παρουσία των γονιών τους είναι επειδή απλά τους λείπουν. Σκεφτείτε πως σημασία δεν έχει μόνο πόσο χρόνο περνάμε με τα παιδιά μας, αλλά πόσο ποιοτικός είναι ο χρόνος αυτός. Σημαντικές είναι επίσης οι συνήθειες τις οποίες αποκτά ένα παιδί. Αν κανείς δεν το παρότρυνε να παίξει μόνο του, τότε απλά δεν ξέρει πώς να το κάνει. Τέλος, μπορεί απλά να περνάει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν νιώθει ιδιαίτερα ασφαλές. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι ενίσχυση και όχι υπερπροστασία.

paixnidi

Προτείνετε μας κάποια παιχνίδια που μπορούν να παίξουν οι γονείς με τα παιδιά στο σπίτι ανάλογα με την ηλικία τους.

Παιχνίδια για τα βρέφη τις πρώτες έξι εβδομάδες:

 • Τα παιχνίδια την ώρα του μπάνιου προσφέρουν νέα διάσταση στην αίσθηση της αφής
 • Οι κουδουνίστρες διεγείρουν την ακουστική αντίληψη, προωθούν συντονισμό ματιών/χεριών και τραβούν την προσοχή του μωρού

 

Παιχνίδια για μωρά μέχρι έξι μηνών

 • Οι υφασμάτινοι κύβοι που είναι φτιαγμένοι από αφρώδες υλικό και διάφορα υφάσματα, προσφέρουν στο μωρό κάποιες από τις πρώτες εμπειρίες με σχήματα.
 • Ένας καθρέφτης απορροφά την προσοχή του μωρού και το βοηθάει να εξοικειωθεί με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα τα μαλλιά του και γενικά με τα διάφορα μέρη του σώματός του.

Παιχνίδια για μωρά από έξι έως δώδεκα μηνών

 • Τα παζλ που αποτελούνται από τρία έως πέντε κομμάτια δίνουν χαρά στο παιδί, αρκεί να μην αγχώνεστε και να μην το πιέζετε να βρει τη σωστή λύση
 • Καθώς το μωρό αρχίζει να κινείται περισσότερο, του αρέσει να σπρώχνει και να τραβά αντικείμενα που σέρνονται το πάτωμα

Παιχνίδια για παιδιά από ενός έως τριών ετών

 • Αυτή την περίοδο οι γονείς είναι καλό να κάνουν παρέα με άλλους γονείς, ώστε τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν
 • Οι κύβοι και τα τουβλάκια είναι ένα βασικό παιχνίδι στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα παιδιά παίζουν μ’αυτά από το προνηπιακό στάδιο ως και μετά το νηπιαγωγείο
 • Τα βιβλία είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού

 

Παιδιά τριών, τεσσάρων ή πέντε ετών

 • Η αξία της κούκλας ως παιχνίδι είναι αξεπέραστη.
 • Αυτή την περίοδο, τα παιδιά απολαμβάνουν τις κατασκευές και χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη επιδεξιότητα τα διάφορα υλικά.
 • Ξεκινήστε μία ζωγραφιά και πείτε στο παιδί σας να τη συνεχίσει και αντίστροφα.

Παιδιά πέντε μέχρι οκτώ ετών

 • Στην ηλικία των πέντε ετών, μην ξεχνάτε να του διαβάζετε ιστορίες και παραμύθια. Οργανώστε οικογενειακές βραδιές ανάγνωσης.
 • Το κουκλόσπιτο και οι φιγούρες δράσης προσφέρουν τη δυνατότητα για παιχνίδια αντίληψης ρόλων.
 • Το παιδί των επτά ετών μη φοβάστε να το αφήσετε να παίξει μόνο του, αφού τώρα είναι η εποχή που ανακαλύπτει την χαρά της μοναχικότητας.

 

Το παιχνίδι μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση μας με τα παιδιά μας;

H διαδικασία του παιχνιδιού μπορεί να είναι αποκαλυπτική για τους γονείς όσον αφορά θέματα ή προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά τους και οι ίδιοι πιθανόν δεν έχουν αντιληφθεί. Μέσα από τη χαλαρότητα και την ξεγνοιασιά των στιγμών οι γονείς μπορεί πιθανόν να εντοπίσουν ζητήματα που θα πρέπει να τους απασχολήσουν σε σχέση με τα παιδιά τους και τα οποία, τις υπόλοιπες ώρες που εκείνα είναι πιο συγκρατημένα δεν έρχονται στην επιφάνεια.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά δε χρειάζονται καθοδήγηση για να παίξουν.  Αυτό που χρειάζονται είναι περισσότερος ελεύθερος χρόνος.  Από την άλλη πλευρά, οι γονείς χρειάζεται να μάθουν από τα παιδιά, γιατί έχουν ξεχάσει πως είναι να παίζεις.

 

zouzounoglentia-ad2-Copy

Δείτε τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Ζουζουνογλέντια ΕΔΩ.

Βρείτε τα Ζουζουνογλέντια στο Facebook: ΕΔΩ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>